Chinese stenen zorgen voor gespreksstof en vertraging 

ERMELO - Op de gemeentewerf staat een grote hoeveelheid pallets afkomstig uit China. In de pallets zit natuursteen, overgebleven van de herinrichting van de Stationsstraat. Hoeveel? Heel veel! Stratenmakers schatten de waarde van deze partij op een ton. Is er (te) ruim ingekocht? Deze vragen ontstaan omdat juist deze stenen al veel stof hebben doen opwaaien.

De herinrichting van de Stationsstraat begon in mei 2014. Aannemer Dusseldorp Infra mocht de eerste fase, vanaf Julianalaan tot en met de splitsing Stationsstraat-Horsterweg, realiseren. Waar het normaal gesproken de aannemer is die de stenen bestelt, had de gemeente Ermelo ervoor gekozen zelf stenen in China te bestellen, natuursteen rechtstreeks afkomstig uit een steengroeve. Volgens planning werd deze eerste fase vlak voor de zomervakantie opgeleverd. MTD Landschapsarchitecten, die het herinrichtingsplan en het beeldkwaliteitsplan maakte, stelde voor hoogwaardige en duurzame materialen te gebruiken: gebakken klinkers, natuursteen en speciaal voor Ermelo vormgegeven straatmeubilair van Chinees hardsteen.

Vertraging

Op maandag 29 september 2014 mocht Dura Vermeer uit Hoofddorp aan de slag met de tweede fase Stationsstraat, vanaf de Horsterweg tot aan de splitsing met de Rietlaan. Deze ondernemer wist net voor Sinterklaas de straat weer dicht te leggen. Er volgde nog een derde fase van de metamorfose; het wandelgebied. Maar de aanbesteding van deze werkzaamheden was eind 2014 nog niet rond. Hoeveel vertraging dit zou geven, was onduidelijk en ondernemers spraken de wens uit de werkzaamheden over de zomer heen te tillen. Uiteindelijk begon Bastiaan Infra uit Wezep na de zomer van 2015 met de laatste fase. Dit bedrijf stuitte echter binnen een maand op het probleem dat men moest wachten op een grote partij natuursteen die er al lang had moeten zijn. Het zou gaan om een vertraging bij de steengroeve, zo wist de gemeente te vertellen. Het ging om natuurstenen elementen die gebruikt zouden worden om bijvoorbeeld het hoogteverschil voor de apotheek op te lossen. Daarom plaatste de aannemer tijdelijk de traptreden terug zoals deze er al eerder lagen. De vertraging had uiteindelijk geen gevolgen meer voor de oplevering van het centrum. Eind mei 2016 was de Stationsstraat klaar, ook De Enk en het Raadhuisplein zijn gerealiseerd. Slechts de puntjes op de i moesten nog worden gezet.

Enorme partij

Meermalen is er dus een partij natuursteen gekomen uit China. Waarom is er dan een enorme partij over? ,,We hebben nog stenen nodig bij het stukje rondom de oude Albert Heijn,” legt persvoorlichter Sjef Oerlemans uit. ,,De stenen zijn er niet voor niets.” Overigens heeft de heringerichte Stationsstraat veel complimenten geoogst. Maar de grijze natuurstenen zorgen ook voor problemen. Gedurende de afgelopen weken bleken de stenen bij geringe vorst spekglad. Op verschillende plaatsen zijn stenen al beschadigd, ook zijn er al een aantal meldingen geweest van het feit dat het uitgaansleven zorgt voor vlekken die nauwelijks meer uit het straatbeeld zijn te verwijderen. Misschien is het daarom maar goed dat er nog een ruime voorraad in Ermelo is.