Laatste etappe wandeling tegen pesten

ERMELO – De stromende regen kon hen vanmiddag niet deren. Breed lachend liepen Tim Saalbrink en Anouk Pool vanmiddag de laatste etappe van een wandeling waarmee ze aandacht vroegen voor psychische problemen en pesten. Loco burgemeester Laurens Klappe liep vanwege deze megaprestatie het laatste stukje met hen mee.

Saalbrink en Pool maakten een wandeling van ruim 1100 kilometer in ruim twee maanden door heel Nederland. Hun doel, om met deze sportprestatie aandacht te vragen voor psychische problemen en de negatieve gevolgen van pestgedrag, hebben zij voltooid. Naast aandacht voor dit thema hebben de twee ook veel geld binnengehaald voor de organisaties MIND en Stichting Omgaan met Pesten. De wandeling startte op 9 september bij Zwaluw & Enk van GGz Centraal in Ermelo en de beide wandelaars werden uitgezwaaid door vrienden, familie en medewerkers. Saalbrink en Pool liepen de laatste kilometers van hun wandeling tijdens de Week van Respect. Zij vinden dat dit thema natuurlijk ook geldt voor mensen met psychische problemen.

Ontmoetingen

Het duo wandelde door Gelderland, Limburg, Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland, om vervolgens weer te eindigen in Gelderland. In iedere provincie hadden zij bijzondere ontmoetingen en ook interviews met regionale media over hun bijzondere wandeling. Zij ontmoetten bijvoorbeeld in Den Haag staatssecretaris Blokhuis, in Waalwijk liepen basisschoolleerlingen met hen mee tegen pesten, in Utrecht hadden ze een gesprek met de wethouder Zorg en Maatschappelijke Ondersteuning en presentatrice en schrijfster Hella van der Wijst liep met hen mee naar Hilversum.

Bedrag

Saalbrink: ,,Anouk en ik vonden het zo belangrijk om deze wandeling te doen om meer aandacht te vragen voor pesten en psychische problemen zoals depressie en PTSS! We hebben veel mensen gesproken die hier ook meer openheid over willen en ons vertelden dat ze het zo belangrijk vinden dat mensen praten over hun problemen en hulp zoeken als ze dat nodig hebben. We hadden echt niet verwacht dat we zoveel positieve reacties zouden krijgen en dat we zelfs op straat herkend zouden worden! We hopen dat onze tocht eraan bijgedragen heeft dat de openheid en het begrip worden vergroot. Met het geld dat we opgehaald hebben helpen we MIND en Stichting Omgaan met Pesten hun goede werk voort te zetten voor mensen die ook te maken hebben met psychische problemen en pesten.’’ Coach Helen Geurtsen, die in Ermelo de praktijk Sta sterk runt, mocht vanmiddag de cheque aan de wandelaars overhandigen waarop stond hoeveel geld Saalbrink en Pool voor de Stichting Omgaan met Pesten hadden opgehaald. ,,Het gaat om een bedrag van meer dan 2000 euro,” vertelt Geurtsen, die trots is op deze helden.