Raamverhalen van jonge Ermelose ondernemers

ERMELO – Het coronavirus heeft voor veel mensen het dagelijks leven veranderd. Ook zelfstandig ondernemers hebben ineens een andere agenda. In de serie Raamverhalen geven we een kijkje in het leven van een aantal Ermelose ondernemers in coronatijd. Vandaag het Raamverhaal van Kristiana Gederte.

Ruim negen jaar geleden nam deze jonge ondernemer op 21-jarige leeftijd ’t Zomernest over. Na een paar jaar in de oude setting te hebben gedraaid en ze de kneepjes van ondernemen begon te snappen, besloot Kristiana Gederte dat ze een andere weg in wilde slaan. Ze wilde haar zaak uitbreiden, een apart afhaalgedeelte creëren en extra ruimte in het café en op het terras. Ze was zich ervan bewust dat dit een risico met zich mee bracht omdat er veel geïnvesteerd moest worden. Vol vertrouwen geloofde zij dat dit ging werken. Al snel bleek dit ook een goede beslissing want steeds meer mensen wisten 't Zomernest te vinden.

Lazy Tiger

Naast ’t Zomernest is de Ermelose een nieuw Thaise restaurant begonnen ‘Lazy Tiger’, gelegen naast haar huidige horecazaak. Begin deze maand zou, na maanden hard werken, de opening zijn. Helaas heeft de pandemie roet in het eten gegooid en laat de opening nog even op zich wachten. Gederte moet nu alle zeilen bijzetten.

Aanpassingen

Begin dit jaar heeft ze extra aanpassingen gedaan aan de keuken en het terras van ’t Zomernest om de capaciteit van haar horecazaak te verhogen. Gederte: ,,Als ik van te voren had geweten dat de coronacrisis zoveel effect zou hebben op de samenleving dan zou ik deze uitbreiding voorlopig niet gerealiseerd hebben. Dit zijn normaal gesproken de drukste dagen, waarbij veel gasten komen eten en gezellig op het terras zitten.” Ook is dit het tijdstip voor cateringaanvragen en dat is nu niet aan de orde.

'Normaal'

Nu de zaak verder stil ligt, probeert ze met afhalen en bezorgen nog enige omzet te genereren. ,,Ik onderzoek nu voor welke overheidsregelingen ik in aanmerking kom.” Volgens Gederte zal het een moeilijk jaar worden om alles weer ‘normaal’ te krijgen. ,,Maar ik blijf positief en geef niet op!” Samen met haar medewerkers probeert ze om er nog wat moois van te maken. Deze situatie heeft haar naar eigen zeggen vooral weer met beide benen op de grond gezet, weer even uit de sneltrein gestapt en waarderen wat ze had. ,,En nu maar eens zien of alles op het zelfde niveau terugkomt,” besluit ze. ,,Dit is wederom een hele uitdaging.”

Dit raam-interview is de vierde uit een reeks. De eerste, tweede en derde kun je hier vinden. Het is een initiatief van een aantal jonge Ermelose ondernemers in samenwerking met Ermelo van NU.