Inschrijving Halve Marathon Ermelo start 1 januari

ERMELO - De organisatie van de Halve Marathon Ermelo, is blij dat de kogel door de kerk is. Eind januari zal de nieuwe coopertestbaan op de Groevenbeekse Heide een feit zijn. Voorzitter Bas Jan Stoute is tevreden over de samenwerking met de gemeente Ermelo om de droom van de HME waar te maken.

,,We zochten begin dit jaar een goed doel en kwamen eigenlijk unaniem op een coopertestbaan. Daar kunnen georganiseerde en ongeorganiseerde sporters heel bewust trainen of zichzelf testen. Niet iedereen kan zich immers een GPS horloge veroorloven,’’ Direct na de achtste editie van het loopevenement werden de handen ineengeslagen met de gemeente. In overleg met wethouder Laurens Klappe en sportcoördinator Peter van de Kemp was al snel duidelijk dat de Groevenbeekse Heide de voorkeur had en dat er tempo gemaakt kon worden. ,,We kozen voor de Groevenbeekse Heide omdat wij een open parcours wilden waar bijvoorbeeld ook vrouwen alleen zich veilig achten en het is voor iedereen goed bereikbaar,’’ legt de voorzitter uit. Er is met diverse mensen gesproken over de plek, waaronder met Henk Jan Zwart, die als terreinbeheerder elke meter kent. Er is vervolgens bewust gekozen om de start vlak aan het einde van de Steijnlaan te plaatsen, waar de hei begint. Stoute: ,,Daarmee konden we een parcours uitstippelen van precies 1600 meter, tussen de twee drukke fietspaden richting Putten en over goed beloopbare paden. In het bestuur van de HME zitten vooral hardlopers dus weten wat we willen.’’

Positief

Nadat in november op de hei de honderdmeterpunten waren gemarkeerd, werd dit vol trots gecommuniceerd. Er kwam een stroom aan positieve reacties, maar op social media kwamen ook kritische geluiden. En op de deurmat van de gemeente viel ook een bezwaar van een hondenliefhebster. Stoute: ,,Natuurlijk weten wij dat het een hondenuitlaatgebied is, maar dat is de hele heide en die is groot. Daarnaast: als je in een weekend over de hei loopt, zie je nu al bijna even veel honden als hardlopers. Dat kan prima samen mits je rekening met elkaar houdt.” Doordat er officieel geen vergunning nodig was voor de baan, was een bezwaar eigenlijk zinloos, maar de gemeente besloot wel met de bezwaarmaakster in gesprek te gaan.’’ Los daarvan hebben we nogmaals naar de mogelijkheden gekeken, maar steeds kwam de gekozen route als beste uit de bus.’’ Dit alles betekent dat begin januari eindelijk de meterborden geplaatst gaan worden en eind januari de boel feestelijk geopend wordt. ,,Iedereen is enthousiast. Ook het College Groevenbeek heeft aangegeven blij te zijn met de baan vlak naast de school,’’ vertelt Stoute.

Voorinschrijven

De negende editie van de Halve Marathon Ermelo komt snel dichterbij; op zaterdag 1 juni is het zover. De voorinschrijving gaat bij de eerste seconde van het nieuwe jaar open. De eerste zeshonderd inschrijvers zijn verzekerd van een kwalitatief topshirt dat ook dit jaar gratis ter beschikking wordt gesteld dankzij een aantal sponsoren. Er is wel een kleine wijziging: dit jaar valt de finish van de halve marathon samen met die van de tien- en vijf kilometer. Daardoor lopen de lange afstandslopers hun laatste ronde minder alleen. De After Party zal ook deze editie georganiseerd worden door de organisatie van Feest in Ermelo.

Coopertest

Een coopertest is een test om de conditie te meten. Precies 12 minuten wordt er hardgelopen. Daarna meet je de gelopen afstand. Is dat 2200 meter dan heb je de coopertestbaan 1,5 keer gelopen. Deze is in Ermelo immers 1600 meter. Die 2200 meter is een maat voor de conditie. De gemeente Ermelo en de HME zullen een informatiebord ophangen bij de start. Daar is wel een vergunning voor nodig dus die zal later volgen. Daarop is te lezen wat de afstand zegt over de conditie die uiteraard ook afhangt van geslacht en leeftijd.
Op de foto: Peter van de Kemp (rechts) en voorzitter HME, Bas Jan Stoute, onderzoeken de alternatieve locaties.