Drie- en vierkwartsmaten in filmklassiekers  

ERMELO - De vijf kandidaten voor de Maestro Crescendo 2016 zijn inmiddels bekend en ze hebben hun baton in ontvangst genomen en de eerste privéles gehad. Donderdagavond was de Masterclass met de musici en dirigent Ronald Slager. Een voor een stapten de kandidaten op de bok om het ‘gevoel’ te krijgen met het orkest.

Met veel enthousiasme trapte wethouder Esther Heutink af. ,,Je hebt het gevoel dat je met een instrument mee moet gaan,” vertelde ze na afloop. Ze maakte een goede eerste indruk. ,,Je hebt al een soort blauwdruk in je hoofd zitten,” meldde dirigent Slager die even haar hand vasthield om het juiste ritme te pakken. ,,In dit stuk valt een stilte, maar je gaat door in dit ritme en probeer adem te halen alsof je gaat zingen.” Tips van de meester die de wethouder graag ter harte nam.

Grote slagen

Olav Pranger, gekleed in zijn bekende rode tenue, meldde dat hij vooral veel gedacht had te oefenen, maar dat er nog niet veel van gekomen was. Onwennig stond hij er allerminst en de personal coach nam alle ruimte die er was. Met grote slagen gaf hij de maat aan met het effect dat het orkest ook groot speelde. Zo bracht hij met het orkest een mooie versie van de muziek van de filmklassieker Pirates of the Caribbean. Ronald Slager gaf hem de tip mee te oefenen met een hand op zijn rug. ,,Een hand is voldoende, dat is de administratieve hand. Als dat goed gaat, kan je met je andere hand smaak toevoegen, de peper en het zout.”

Zenuwen

Dit jaar heeft Crescendo gekozen voor filmmuziek. Klassiekers als The Rock, Soldaat van Oranje, Pirates of the Caribbean en The Terminal staan op het repertoire. ,,Ik weet pas vier dagen dat ik meedoe,” zei ondernemer Petra Buurstra die onder de indruk was van haar medekandidaten. Ook Renate Goossensen had last van de zenuwen. Goossens:,,Ik gaf net nog les aan de kinderen en vertelde hen dat ik zenuwachtig was. Daarop antwoordden de kinderen dat dat toch niet nodig was. U kunt dat gewoon.” Zij heeft de muziek van de Soldaat van Oranje gekozen. ,,Ik heb er al heel veel naar geluisterd.” Niels Prins was vanwege vakantie nog niet van de partij. Hij zal volgende week op de bok aantreden.