Schadebedrag nog altijd niet vastgesteld

ERMELO - Twee succesvol doorlopen procedures bij de rechter hebben de Ermelose Casper Meijbaum niets gebracht. Nog altijd leeft de voormalig horeca-ondernemer in grote onzekerheid. De Raad van State stelde Meijbaum, in het proces tegen de burgemeester van Ermelo, in het gelijk. ,,De aansprakelijkheid van de gemeente Ermelo is daarmee een gegeven,” zo stelt advocaat Paul van Oss. ,,Dat heeft de advocaat van de gemeente inmiddels ook erkend. Van die zijde wordt echter gesteld, dat het faillissement (Bar Twinns red.) en de daardoor ontstane schuldposities niet het gevolg zijn van de onrechtmatige beslissingen van de zijde van de burgemeester."

Volgens Van Oss zal de schade in een nieuwe gerechtelijke procedure moeten worden geïncasseerd. ,,Met de voorbereidingen voor de dagvaarding daarvan zijn wij bezig.” Meijbaum is radeloos. De rechter stelde in de uitspraak dat burgemeester André Baars het plaatsen van een skihut voor Bar Twinns onterecht had geweigerd. Dat was één van de belemmeringen waar Meijbaum mee moest dealen. ,,Mij werd het ondernemen onmogelijk gemaakt,” vertelt hij nog altijd gefrustreerd. In 2015 kreeg hij geen vergunning voor een buitenpodium op Koningsnacht en Koningsdag. Dat was volgens Meijbaum het duwtje waarmee Baars hem het faillissement in duwde.

Schade

In oktober 2018 deed de rechter uitspraak. Voor Meijbaum was dat het moment waarop hij een boek wilde sluiten. ,,Ik wil weer bouwen aan een toekomst, ik heb een dochter om voor te leven.” Maar nu, vijftien maanden later, is Meijbaum nog geen stap verder. ,,Ik moest mijn administratie overleggen,” vertelt de Ermeloër. ,,Dat heb ik gelijk gedaan.” De cijfers waren nodig om de hoogte van de schadevergoeding te bepalen. Financieel zit Meijbaum geheel aan de grond en is er geen schuldsanering mogelijk omdat de curator nog altijd aan het werk is. ,,Nog altijd,” herhaalt Meijbaum. ,,Ik hoor helemaal niks. Die curator moet opkomen voor de boedel. Hij moet met de gemeente onderhandelen om de schade af te wikkelen." Om welk bedrag het gaat, weet Meijbaum niet. ,,Nogmaals, ik hoor helemaal niks.” Voor zijn gevoel wordt het proces geheel getraineerd.

Onderbouwing

Navraag bij de gemeente levert de volgende uitspraak van burgemeester André Baars op: ,,Onze advocaat heeft aan de advocaat van de curator van Bar Twinns verzocht om een onderbouwing van de schade. Het schadebedrag moet namelijk altijd onderbouwd worden. De advocaat van de curator van Bar Twinns heeft tot op heden niets van zich laten horen. We wachten daar dus nog steeds op. Pas daarna kan de verzekering het oppakken.” Voor Meijbaum wordt het moeilijk te doorgronden. ,,Het is toch niet te geloven dat er in 15 maanden geen communicatie is geweest?” De horecaman zit natuurlijk niet te wachten op een nieuwe procedure. Maar wat hij nog veel erger vindt is het feit dat er kennelijk van beide kanten geen initiatief is genomen. Maar er is nog iets wat hem heel diep raakt. ,,Onze burgemeester vertelt leugens over mij. Dat is smaad. Misschien moet ik hem daar nog voor aanklagen.” Meijbaum doelt hiermee over geluidsoverlast wat niet bij Bar Twinns vandaan kwam, maar bij de buurman. ,,Ook heeft de burgemeester gezegd dat ik evenementen-aanvragen niet op tijd had gedaan, maar dat had geen een horecagelegenheid gedaan.” Wat hem betreft is er sprake van vriendjespolitiek en wordt hem onnodig de zwarte piet toegespeeld.

Lijdend voorwerp 

In een eerder interview vertelde Meijbaum al dat hij zijn huis ver beneden de prijs heeft moeten verkopen en dat hij inmiddels onderaan de ladder zit. Hij leunt financieel op zijn familie en kan zijn dochter nauwelijks wat geven. ,,Maar ik kan ook geen nieuwe relatie aangaan, ik heb niets te bieden. Ook kan ik geen pensioen opbouwen. Straks ben ik de vijftig gepasseerd en moet ik kijken hoe ik weer kan gaan bouwen.” Met een nieuwe procedure in het vooruitzicht wordt die financieel zware tijd alleen maar opgerekt. ,,Daar komt bij dat een schadevergoeding mij financieel niet gaat helpen. Het geld komt ten goede aan de schuldeisers en de curator.” De gifbeker is wat Casper Meijbaum betreft wel leeg. Hij hoopt dat de curator snel tot een schadebedrag komt en dat de gemeente schikt. Maar daar lijken beide partijen nog geheel niet aan toe te zijn. Meijbaum blijft, zo lijkt het, een lijdend voorwerp.