Gemeente hoopt de zaak snel af te ronden

ERMELO - Het werd gisteren landelijk nieuws. De jarenlange strijd van Arie den Dekker met de gemeente Oss die uitmondde in de dood van de burger. Een conflict met de gemeente dat escaleert. ,,Zover komt het hier niet, hoor. Ik heb mijn kop erbij,” zegt Casper Meijbaum vandaag. Maar hij herkent wel het gevoel van Den Dekker, de machtsstrijd en het ‘aan je lot overgelaten worden’. Het zien van een foto van zijn 'tent' emotioneert de Ermeloër nog altijd.

Maandag plaatste de gemeente Ermelo op haar website een tekst met de kop: 'Zaak Meijbaum: de feiten'. Men stelt in de tekst de correcte weergave van feite te doen en dat het college, net als iedereen, hoopt op een snelle afronding voor Meijbaum. Daar heeft de voormalig horeca-ondernemer zijn twijfels bij. ,,We gaan het niet opnieuw punt voor punt behandelen, maar als je in twintig maanden tijd slechts één maal actie onderneemt om een briefje naar de curator te sturen….” De gemeente zegt hiermee actief bezig te zijn met de zaak die inmiddels ruim vijf jaar loopt. Casper Meijbaum lacht erom.

Bevoegdheden

Volgens Meijbaum heeft burgemeester André Baars meermalen bevoegdheden (mandaten) misbruikt. ,,De rechter sprak van onbehoorlijk bestuur,” aldus Meijbaum. ,,Dát is een feit, maar dat laat de gemeente achterwege in zijn tekst.” De Ermeloër kan zich niet aan de indruk onttrekken dat een en ander op de persoon is gespeeld. ,,Toen ik gelijk kreeg van de bezwarencommissie, werd er gewoon gezegd: deze uitspraak is leidend, niet bindend. Sterker nog Baars zei: ‘Als je wat wil, ga je maar naar de rechtbank’.” Meijbaum heeft geen goed woord over de houding van de burgervader. ,,Als je veel liegt, moet je veel kunnen onthouden,” zegt hij scherp.

Niet betwist

Overigens staat het feit dat de gemeente door de rechter meermalen in het ongelijk is gesteld, niet ter discussie. ‘Dit is nooit en wordt ook nu niet betwist’, zo stelt de persvoorlichter. Wat men wel betwist is dat de gemeente door haar handelwijze Casper Meijbaum in staat van faillissement heeft gebracht. Sterker nog, de gemeente beschrijft de procedure rondom de evenementenvergunning van Koningsdag waarin Meijbaum in het ongelijk is gesteld. ,,Dat klopt, maar men vergeet erbij te schrijven dat Baars er alles aan gedaan heeft om de juridische procedure te dwarsbomen. Mijn advocaat was bezig met een aanvraag voor voorlopige voorziening en ik had een bezwaar ingediend tegen het genomen besluit. Vervolgens trok de burgemeester ineens een eerdere besluitvorming in. Hierdoor bleef er vrijwel geen tijd meer over om een voorlopige voorziening aan te vragen tegen het nieuwe besluit.” Meijbaum was vervolgens in de rechtbank met stomheid geslagen omdat de gemeente zijn Koningsdag-evenement had aangemerkt als C-evenement, de zwaarste categorie. ,,Een verklaring over het waarom mijn evenement zo zwaar gecategoriseerd werd, bleef echter uit. Ook gaf de jurist in de rechtszaal aan dat er door mijn ‘late’ aanvraag geen mogelijkheid was om een fatsoenlijke evenementenscan te maken. Maar men kon de rechter op zitting wel een volledig ingevulde scan laten zien. Het was een hetze tegen mij en dat heeft uiteindelijk geleid tot een faillissement.”

Gerechtigheid

Natuurlijk heeft Ermelo van NU ook de curator Vincent van Dijken (OMVR Advocaten) in deze zaak gecontacteerd, maar hij is met vakantie. ,,Tsja,” zegt Casper Meijbaum, ,,De zaak loopt al jaren…” Natuurlijk kan hij nog een verzoek doen om een andere curator aan te stellen. ,,Maar dat zal de procedure niet bespoedigen.” Het meest vervelende is dat de voormalig eigenaar van Bar Twinns niet verder kan met zijn leven. ,,En dat lijkt nog niet te landen bij de gemeente.” Aan de ene kant is Meijbaum in zijn geheel geen partij. De zaak moet afgehandeld worden door de gemeente Ermelo en de schuldeisers (curator). Daar ziet Meijbaum geen euro van. Aan de andere kant kan hij, zolang het faillissement niet rond is, niet bouwen aan een toekomst. Voor hem is er (nog) geen schuldsanering. ,,Wat ik het meest opmerkelijke vind is dat ambtenaren aan dergelijke praktijken mee kunnen werken en tegelijkertijd ook ’s nachts weer rustig kunnen slapen.” Meijbaum is strijdlustig. Een excuus was op zijn plaats geweest, maar die illusie heeft de Ermeloër al lang niet meer. Wel blijft hij vechten voor gerechtigheid.