Interpellatiedebat dooft als een kaars

ERMELO - Het interpellatiedebat wat vanavond in de gemeenteraad plaatsvond, kent eigenlijk geen verliezers. Of het moeten de partijen zijn die de interpellatie aangevraagd hadden: VVD, SGP en BBE. Wethouder Jan van den Bosch had zich goed voorbereid en kon heel helder en feitelijk het verloop van het terugtrekken van de initiatiefnemer Van den Brink uiteen zetten en daarbij de rol van het college verantwoorden.

Van den Bosch nam iedereen mee op een reis door de tijd, te beginnen met 13 maart 2014 toen er een principe-overeenstemming met de initiatiefnemer werd getekend. De reis eindigde met het beëindigen van het plan op 8 december omdat de initiatiefnemer definitief aangaf zich terug te trekken. Van den Bosch gaf aan dat het college van mening was dat dit niet nodig was geweest. ,,Als de initiatiefnemer ontevreden was geweest dan had hij bij mij moeten komen praten. Vanaf 27 augustus heeft hij dit niet gedaan. Daarbij hadden wij een principe-overeenkomst tot 1 december.'' Daarbij merkte de wethouder op dat er toch echt was afgesproken dat noch de gemeente, noch de initiatiefnemer elkaar naar buiten toe de Zwarte Piet zouden toe spelen. Dat dit toch werd gedaan door Van den Brink, en dan nog wel via de pers, stak Van den Bosch. ,,Wat het college betreft staat de deur voor de initiatiefnemer echter nog wel open, maar het blijkt dat hij dat niet wil.'' aldus de wethouder. Hij gaf daarbij aan dat de locatie De Witte Herbergh particulier eigendom is, dus dat de gemeente geen invloed heeft op andere ontwikkelingen. Overigens blijkt Van den Brink wel weer plannen te hebben ingediend voor deze plek, en wel een renovatie van de bestaande Witte Herbergh.

Oppositie staat alleen

Weidema eindigde het debat door te stellen dat men vanavond een basisles had geleerd. ,,De regiefunctie had beter gevoerd kunnen worden en de schade die achteraf is ontstaan, met name door reacties in de pers, voorkomen had kunnen worden. Laat dit een gezamenlijke les zijn voor de toekomst.'' De wethouder geeft aan toch nog graag een reactie te willen geven op de vragen ten aanzien van de regiefunctie, maar daar is in dit debat geen mogelijkheid voor. De voorzitter vraagt de oppositie om dan een motie te willen indienen maar dat blijkt door hen geen draagvlak voor te wezen. Hiermee eindigt dan ook om 23.30 uur het interpellatiedebat van 8 januari 2015.