Duurzame energie-opwekking dichterbij

ERMELO – Vanmorgen is de handtekening gezet onder een burgerinitiatief voor een Ermelose energiecoöperatie. De initiatiefnemers, die gekozen hebben voor de naam Veluwe-Energie, willen duurzame energie opwekken door het plaatsen van zonnepanelen op daken van gebouwen.

Het idee komt van Riet Bezemer die heel graag zonnepanelen op haar dak wilde. ,,Maar mijn huis is niet geschikt,” vertelt ze. Bezemer liet het er niet bij zitten en zocht naar een alternatief. ,,En dan kom je bij een grootschaligere aanpak.” De organisatie, die vrijdag officieel is door het zetten van handtekeningen bij de notaris, wil zonnepanelen leggen op daken van grote gebouwen.

Populair

Een lokale-duurzame-energiecoöperatie is populair. Maar hoe begin je zo’n coöperatie? ,,Daar kwam heel veel bij kijken,” vertelt Bezemer, die hiervoor de voorzittershamer heeft opgepakt. ,,Technisch, maar ook financieel komt daar veel bij kijken. Iedere vraag die beantwoord werd, leverde weer twee nieuwe vragen op.” De energiecoöperatie heeft bij de gemeente een subsidieaanvraag gedaan en er is een toezegging voor € 30.000,-. ,,We hopen dat er een breed draagvlak voor komt,” legt wethouder Jan van Eijsden uit. Leden werven is dan ook een belangrijk punt. De gemeente Ermelo ziet het als taak tegenover de huidige en toekomstige generaties om zorg te dragen voor een duurzame leefomgeving. ,,We ondersteunen dan ook dit burgerinitiatief,” aldus de wethouder.

Op zoek naar daken

De nieuwe organisatie is in gesprek met scholen en de woningbouwstichting op zoek naar daken. ,,We doen ook een inventarisatie bij agrariërs en kijken wat er mogelijk is,” vertelt secretaris Wim Nap. Ook de bevlogen Nico van Harten is in het bestuur aangeschoven. ,,Eigenlijk komen deze plannen voort uit de verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014. Via een amendement is het streven naar een energie-coöperatie terecht gekomen in het verkiezingsprogramma van het CDA en zo kwam het ook in het collegeprogramma,” vertelt Van Harten.

Postcoderoos

In het energie-akkoord is geregeld dat particulieren en kleine bedrijven kunnen investeren in duurzame energie, opgewekt in de buurt. Bijvoorbeeld in zonnepanelen op het dak van de school of op een appartementencomplex. Dat kan geregeld worden via de energiecoöperatie. De deelnemers in de coöperatie krijgen de energiebelasting op hun elektriciteitsverbruik terug. Toch 12,3 cent per kWh. ,,Hiervoor is een postcoderoosregeling,” legt Bezemer uit. Hierdoor betalen leden gezamenlijk voor een zonnepaneel en kunnen mensen die in de postcoderoos (4-cijferige postcode met aangrenzend gebied) wonen meeprofiteren zonder van energiebedrijf te veranderen.
Het is een coöperatie met ambitie. ,,Als alles goed gaat, kunnen we rond de zomervakantie een eerste project presenteren, met duurzame energie opgewekt in Ermelo,” vertelt Van Harten. ,,Als het aan ons ligt, wordt dit heel groot in Ermelo.” Er is een tijdelijke website www.veluwe-energie.nl. Begin april gaat de echte website live.