Minisymposium over duurzaam bedrijfsleven

ERMELO - Op 2 oktober is er een minisymposium met maximaal rendement. Het duurzaamheidsevent 'Energieke Ermelose bedrijven" geeft ondernemers inzicht in de mogelijkheden om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen. ,,Er wordt al veel gedaan en we hebben in Ermelo mooie voorbeelden,” zegt Heimen van Diest, voorzitter van de BedrijvenKring Ermelo (BKE). ,,Maar het is nu tijd om met zijn allen in actie te komen.” Daarom is er een connectie gemaakt met de stichting Energieke Regio die zorgt voor handvatten.

De BKE is initiatiefnemer. Van Diest: ,,Het is van het grootste belang zoveel mogelijk ondernemers bij het event te betrekken. Er moeten op korte termijn flinke stappen worden gemaakt.” Van Diest merkt dat het algemeen bewustzijn er wel is. ,,Maar het feit dat je er geld mee kunt verdienen is er vaak niet.” Ook noemt de voorzitter het punt dat afnemers steeds meer eisen stellen en dat normen verscherpt worden. ,,En er is een wet milieubeheer die bedrijven verplicht energiemaatregelen te nemen wanneer deze binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. De enige wet die je geld laat verdienen!” Tot op heden werd er nauwelijks hierop gehandhaafd, maar dat zal in de toekomst veranderen.

Geld verdienen

,,Mogen wij u helpen geld te verdienen?” Dat is de vraag die Menno van Luijn stelt aan ondernemers vanuit de stichting Energieke Regio. De stichting biedt ondernemers de kans via een scan in beeld te brengen waarop er bespaard kan worden. De gemeente Ermelo financiert 50% van de kosten voor deze scan. ,,De bewustwording dat er wat moet gebeuren is er, maar met het advies wat we geven kunnen ondernemers ook daadwerkelijk aan de gang.” Om een vliegwiel aan te drijven worden er koplopergroepen gevormd. Eén van die koplopers is Roel Oosterhoff, van Oosterhoff en Poolen installatietechnieken. ,,Als persoon ben ik me bewust van een duurzamere manier van leven. We hebben een bedrijfspand gebouwd waarin we ook verschillende manieren van duurzaamheid konden toepassen. Het past natuurlijk ook bij mijn vak, maar het is ook de overtuiging die we binnen ons bedrijf hebben. Het is voor iedereen een absolute noodzaak,” aldus Oosterhoff. Met de nu ingeslagen weg worden deelnemers bij de hand genomen. ,,Daar zit volgens mij het verschil,” zegt de Ermelose ondernemer enthousiast. Hierbij zit ook in het achterhoofd dat in 2030 Ermelo een energie neutrale gemeente wil zijn.

Beweging

Het is wat dat betreft vijf voor twaalf, maar de afgelopen jaren is gebleken dat door het alleen te roepen niemand in beweging komt. Er moet nu een omslag plaatsvinden en ondernemers, zorginstellingen maar ook particulieren moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Daarom is er dit symposium op maandag 2 oktober. Dit initiatief ligt bij de BedrijvenKring Ermelo met ondersteuning van de Rabobank Ermelo, de gemeente Ermelo, het innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe en de Stichting Energieke Regio. Spreker is de eerste energiecommissaris Ruud Koornstra. De gemeente heeft 15.000 euro uitgetrokken voor het mee-organiseren van het event, maar ook om de scans mee te financieren. ,,Als het potje snel leeg is, ben ik een blij man want dan doen veel ondernemers eraan mee,” lacht wethouder Jan van Eijsden. De bijeenkomst is van 16 tot 18 uur in hotel De Heerlickheijd van Ermelo.