Politieke verrommeling in het straatbeeld
College, dat ziet er toch niet uit?
Het is weer verkiezingstijd, ditmaal de Provinciale Verkiezingen. De verkiezingsborden zijn weer uit de stalling gehaald en de posters zijn geplakt. En hoe? Op vieze gemeentelijke verkiezingsborden worden de posters schots en scheef, slordig en slecht geplakt waardoor ze ook weer loslaten. Gevolg: politieke verrommeling in het straatbeeld. Hierover is geen beleid, in schril contrast met het gemeentelijk beleid over uitstallingen, spandoeken en sandwichborden.
In het voorjaar 2016 paste de gemeente namelijk het uitstallingsbeleid voor ondernemers in de Stationsstraat aan. Dit zou voor eenheid in het centrum zorgen en verrommeling tegengaan. Ondanks dat de ondernemers, in eerste instantie, tegen dit besluit waren, stalden ze hun waren vervolgens tegen wil en dank dichter tegen de gevel van hun winkel. Een aantal jaren geleden verbood de gemeente ook het plaatsen van sandwichborden in het dorp. Er was een ware wildgroei ontstaan en de gemeente wenste geen verrommeling en wilde ook hierin eenheid. Sindsdien zijn tientallen lantaarnpalen in het dorp voorzien van posterframes waarin reclame en evenementenaankondigingen kunnen worden geplaatst.
In 2018 ging zelfs het spandoekenbeleid op de schop. Het was vanaf dat moment verboden om overal in de publieke ruimte spandoeken aan vast te maken. Er kwamen op een aantal plekken in het dorp houten frames waarin spandoeken mogen worden opgehangen. De politieke partijen, tuk op promotie in verkiezingstijden, hebben dan vaak niet genoeg aan posterborden, maar hangen ook her en der nog eens spandoeken. Die wildgroei is nu dus aangepakt.
Over de posterborden gesproken. Gemeente Ermelo: kan dát nu niet anders? Het ziet er toch niet uit? Over verrommeling gesproken, de een staat nog schever dan de ander en de poster- en lijmrestanten van de vorige verkiezingsronde zit er nog op.
Laat de politieke partijen niet zelf plakken. Hiermee voorkom je ‘strijd’ over waar geplakt wordt, de grote van de poster en het wellicht overplakken van elkaars poster. Ook hoeft zo de politieke plakploeg niet elke keer weer op pad. Hou het presenteren van de politieke posters in eigen hand. Dat dit goed kan, laten verschillende omliggende gemeenten al zien. Daar is er gekozen om het of zelf in de hand te houden (zelf plakken of voorbedrukt), uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf of middels digitale verkiezingsborden. Moeilijk? Helemaal niet. Alle partijen leveren op een bepaalde tijd hun poster aan en dan krijgen ze een mooie, nette plek op het bord, op volgorde van lijstnummer.
Gemeente Ermelo: iets om geregeld te hebben voor de volgende verkiezingen?
- Details
- Geschreven door Gert Hofsink
- Categorie: Column
- Gepubliceerd: 02 maart 2019