Aanvragers azen op schadeclaims

ERMELO – Het indienen van een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kan niet meer via de elektronische weg. Burgers moeten de vragen over bestuurlijke aangelegenheden vanaf nu weer per brief stellen. ,,Dit is het gevolg van de neveneffecten van het Tweede Kamerbesluit: de Wet dwangsom," vertelt burgemeester André Baars.

,,Deze wet wordt nu aangepast." Er is een toename van het aantal Wob-verzoeken en dat wordt voor een groot deel veroorzaakt door de invoering van die wet. Deze wet verplicht gemeenten om een dwangsom te betalen wanneer zij te laat antwoorden op een vraag via de Wob. ,,Natuurlijk willen we belanghebbenden zo goed mogelijk van dienst zijn," zegt Baars. Maar net als veel andere gemeenten wordt ook Ermelo op dit moment belast met misbruik van deze wet. ,,Laatst kregen we de vraag wanneer het bestuur gekozen heeft voor gebruik van het lettertype Sansifier 8pt. Dan moet een jurist de boeken in duiken om daar een serieus antwoord op te geven. Zo'n verzoek, die vaak een buitenlandse afzender heeft, moeten we gewoon in behandeling nemen. Men doet dit in de hoop een dwangsom te innen. Er zijn 'bedrijven' die hiervan leven."
De Wob, die bedoeld is om mensen meer inzicht te geven in het gemeentelijk handelen, lijkt nu een financiële strop te veroorzaken. ,,We kregen een fax met de vraag hoeveel bekeuringen er uitgeschreven zijn in de blauwe zones. Die fax is bij heel veel gemeenten binnengekomen. Geen onderbouwd verzoek, maar slechts bedoeld om vergoedingen binnen te halen." Om hoeveel geld het gaat, kan Baars niet zeggen. Schadeclaims kunnen oplopen tot maximaal € 1260,-. Daarnaast kost het de gemeente vooral veel man-uren om vragen serieus te beantwoorden.
Om misbruik van de Wob te verminderen, heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geadviseerd het indienen van verzoeken per mail of per fax te sluiten. Er wordt nu een formulier opgesteld waarmee Wobverzoeken kunnen worden ingediend. Zo wordt de efficiëntie gewaarborgd en kan het aantal oneigenlijke verzoeken worden teruggedrongen.