'Waar is het gedegen rapport gebleven?'

ERMELO – De aanvraag voor de bouw van een paardrijhal aan de Buurtweg in Speuld hield de gemoederen nogal bezig. Eind 2013 werd er door het echtpaar Wijmenga-Schuurmans bij de gemeente Ermelo een verzoek gedaan om een paardrijhal van 680 vierkante meter te mogen bouwen.

Arja Schuurmans rijdt op hoog niveau met IJslandse pony's waarbij ze diverse malen heeft meegedaan aan Wereldkampioenschappen. Voor de training van de pony's heeft ze goede trainingsmogelijkheden nodig. Aangezien zij ruimte genoeg hebben bij hun huis in Speuld, wilden zij daar een hal laten plaatsen. Daarnaast wil Schuurmans ook drie ponyboxen bouwen en daarbij de stapmolen verplaatsen. Het zou een hal van 680 vierkante meter moeten worden ,,Overigens is dit voor deze doeleinden helemaal geen grote hal,'' vult haar man, Roel Wijmenga aan.

Rumoer

Het college van B&W stemde, begin dit jaar, in eerste instantie in met dit initiatief en stelde de Raad voor om deze ontwikkeling toe te voegen aan de lijst met categorieën van gevallen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen (VVGB) noodzakelijk was. Maar het college rekende buiten de kritische raadsleden en onderschatte eveneens de buurtbewoners. Er ontstond in de Commissievergadering Ruimte veel rumoer waarbij wethouder Jan van den Bosch niets anders kon doen dan het verzoek van het college in te trekken en grondig onderzoek toe te zeggen.

Ondertussen is het negen maanden later en bevatten de stukken voor de commissievergadering Infrastructuur en Ruimte van dinsdagavond twee stukken over de paardrijhal in Speuld. De gemeente heeft afgelopen periode contact gehad met de initiatiefnemers, maar ook met de omwonenden. Naar aanleiding van deze gesprekken heeft de gemeenten de visie op de gevraagde medewerking bijgesteld. Zij vindt dat Schuurmans haar sport niet op Olympisch niveau beoefend, maar op Europees en lokaal niveau. Daarmee valt de aard van deze sportbeoefening niet aan te merken als topsport. Deze sportdiscipline is niet Olympisch en er is maar een beperkte groep die met IJslandse paarden sport beoefenen. Daarnaast geeft ook de juridische afdwingbaarheid om de hal bij het beëindigen van het gebruik voor topsport te slopen, problemen. Ook kan niet worden afgedwongen dat alleen Schuurmans gebruik gaat maken van de hal en anderen niet. Op deze gronden heeft wethouder Jan van den Bosch besloten het eerdere principemedewerking in te trekken.

Nuancering

Hoewel wethouder Jan van den Bosch vanavond aangaf dat er veel tijd is gestoken in communicatie met de omwonenden en betrokkenen wil Roel Wijmenga dit toch nuanceren. ,,We waren overigens verbijsterd toen wij hoorden dat er dinsdagavond over de paardrijhal zou worden gesproken. We hebben in september een gesprek gehad met de wethouder en deze heeft ons inderdaad meegedeeld dat de gemeente niet verder wilde meewerken aan onze plannen. In dit gesprek bleek ook dat een deel van de informatie die wij in april hadden aangeleverd niet is gebruikt. Wij constateren dus dat daarmee ook de commissieleden niet volledig zijn geïnformeerd.'' Nadat Wijmenga en zijn vrouw via de computer de commissiestukken hebben gelezen werd hen duidelijk dat er weer onzorgvuldig met hun informatie is omgegaan. ,,De stukken die de commissieleden voor de vergadering in februari hebben ontvangen waren niet volledig. Er ligt namelijk een gedegen rapport van Amer, adviesbureau voor ruimtelijke ontwikkeling. Die komt nergens terug.'' aldus een verontwaardigde Wijmenga. ,,Amer heeft onze plannen uiteraard onderzocht en getoetst op gemeentelijk en provinciaal beleid. Zij waren expliciet in hun uitlatingen dat er geen belemmeringen zijn gevonden. Voor ons de reden om de plannen in te dienen. We zouden natuurlijk ook wel gek zijn als we dat niet onderzocht zouden hebben.'' Wijmenga vind het erg onzorgvuldig van het college dat zij de commissieleden dus onvolledig informeert. Zou de wethouder dit rapport zelf wel kennen of houden de ambtenaren dit voor hem achter, vraagt Wijmenga zich af. Verder heeft het echtpaar in april al informatie verstrekt maar veel van deze informatie komt niet volledig of op een vervelende manier terug. Zo is er irritatie over de formulering dat Arja Schuurmans geen topsport zou bedrijven omdat ze alleen op locaal en Europees niveau - met een Europees kampioenschap een aantal jaren terug - zou presteren. ,,Mijn vrouw heeft diverse malen meegedaan aan wereldkampioenschappen, dus die bewering klopt ook niet,'' aldus Wijmenga.

Argumenten

De opmerkingen van de omwonenden kan het echtpaar ook niet helemaal plaatsen. ,,Er waren niet veel inhoudelijke argumenten aangedragen maar het kwam vooral neer op 'waarom zij wel en wij niet'.'' geeft Wijmenga aan. ,,Er is in het voortraject altijd overleg met de gemeente geweest, evenals bij de bouw van onze woning. Dus we begrijpen al die argumenten die er nu aangevoerd worden niet.'' De commissieleden waren vanavond wel tevreden met het besluit van de wethouder hoewel het volgens sommigen wel wat te veel gedetailleerd is. Het echtpaar Wijmenga-Schuurmans gaat zich nu beraden over eventuele volgende stappen.