Dronkenschap of verward gedrag?

ERMELO - Landelijk komen er steeds meer meldingen over ‘verwarde personen’. Volgens Onno Hoes, die sinds eind vorig jaar voorzitter is van het schakelteam voor verwarde personen is, komt die stijging door een samenloop van omstandigheden. De maatschappij wordt complexer, mensen wonen langer zelfstandig, maar wellicht is er ook sprake van afname van tolerantie, zo meldt het schakelteam. Ook de afname van het aantal bedden in de GGz speelt hierbij een rol. Mensen moeten hierdoor langer thuis blijven wonen.

Wanneer er gesproken wordt over 'verwarde personen' gaat het bijvoorbeeld over mensen die lijden aan een vorm van dementie of mensen met een psychische stoornis. Het schakelteam heeft geen eenduidige verklaring waarom aantal meldingen stijgt. Men heeft de minister geadviseerd een regionaal meldpunt in te richten, inclusief een landelijk nummer.Zo krijgt de persoon in kwestie sneller de juiste zorg en hoeft de politie minder vaak op te treden.

Proef

In de gemeente Vught draait sinds kort een pilot met de GGD. Deze proef lijkt succesvol. Voor 1 oktober 2018 dienen alle gemeenten een aanpak te hebben voor hulpverlening aan verwarde mensen. In de gemeente Ermelo waren er 189 gemelde incidenten (geen unieke personen) in 2016. Ermelo scoort hiermee relatief hoog; in vergelijking met de naastgelegen gemeente Putten bijna vier maal zo hoog. De verklaring hiervoor ligt bij de grote hoeveelheid instellingen. Uit onderzoek bleek overigens dat 15 personen al voor 53 meldingen zorgen. Daarnaast constateert de politie dat er in Ermelo veertig keer oneigenlijk gebruik is gemaakt van de code overlast door verwarde personen (E33). Bij nadere analyse bleek het hier bijvoorbeeld te gaan om een melding van dronkenschap in plaats van verward gedrag.

Samenwerking

In relatie tot de landelijke aanpak wordt in de regio onder leiding van Harderwijk een bovenlokale aanpak ontwikkeld. Ermelo maakt onderdeel uit van de projectgroep die als doel heeft tot een uitvoeringsplan te komen. Parallel aan dit traject heeft GGD NOG samen met de Veiligheidsregio een bestuursopdracht vastgesteld. De besturen van de Veiligheidsregio en de GGD in de regio Noord- en Oost-Gelderland zien het als hun opdracht om naast de lokale inspanningen ook te zorgen voor sluitende samenhang en samenwerking tussen de gemeenten. En natuurlijk tussen de lokale en regionale zorgpartijen. Beide processen zijn een maand geleden opgestart.