'Ik kan minder meedoen in de maatschappij'

ERMELO - Gisteren was Mona Keijzer, Tweede Kamerlid van het CDA, te gast bij 's Heeren Loo in Ermelo. Ook gedeputeerden van de provincie Gelderland en raadsleden van de gemeentes Harderwijk, Ermelo en Putten waren daarbij aanwezig. Zij gingen met ’s Heeren Loo in gesprek over landelijke en lokale vraagstukken.

Ook keken de CDA leden bij een woning waar medewerkers vertelden of hun ervaringen. Cliënten en medewerkers van 's Heeren Loo vinden het belangrijk dat er een goede busverbinding komt. Dat er geen openbaar vervoer verbinding is, is een knelpunt voor onze cliënten en medewerkers, maar zeker ook voor hun ouders, familie of andere bezoekers. Een aantal mensen kan nu niet op eenvoudige wijze bij hun kind of familielid op bezoek. Of zoals Michel, wonend op ’s Heeren Loo, het verwoordt: ,,Ik wil graag boodschappen doen in het dorp, maar dat kan nu niet omdat er geen bus is. Daardoor kan ik minder zelfstandig zijn en minder meedoen in de maatschappij."

Digitale bereikbaarheid

Cliënten willen ook graag dat er een infrastructuur voor internetverbinding komt in het park in Ermelo. Op dit moment zijn er veel beperkingen. Een verbinding met internet (en dus ook TV, Facebook, Whatsapp) is een manier voor cliënten om contact te houden met de buitenwereld. Ouders en familie houden ook vaak via digitale media contact met de cliënt. Glasvezel tot aan de voordeur van het park zou een oplossing zijn.

VN verdrag

In 2006 heeft de VN het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap opgesteld. Veel VN-staten, waaronder Nederland, hebben het verdrag ondertekend. Ondertekening verplicht een land ervoor te zorgen dat mensen met een beperking gelijkwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Het verdrag geldt echter pas in een land als de regering van dat land het verdrag heeft bekrachtigd (geratificeerd). Ondanks beloften van verschillende kabinetten heeft Nederland dat tot nu toe nog niet gedaan. Het bekrachtigen van het verdrag kan helpen om te verwezenlijken dat er wettelijke kaders komen die ervoor zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking deel kunnen nemen aan de maatschappij.

Recht op onderwijs

’s Heeren Loo pleitte voor wettelijke kaders zodat kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking recht blijven houden op onderwijs ongeacht hun intensieve begeleidingsvraag. Op dit moment kan het zijn dat een kind van school moet omdat het niet goed gaat in een reguliere grote klas. Zij gedijen goed in een kleine klas. Zij hebben vanuit zorg begeleiding in de school nodig, daarnaast vanuit onderwijs een docent. Ook als jongeren/volwassenen 18 en ouder zijn, moeten ze nog steeds deel kunnen nemen aan het onderwijs. Dit kan bijvoorbeeld goed door de Academie voor Zelfstandigheid.

Bescherming

Als een jongere met een verstandelijke beperking 18 jaar wordt, wordt hij of zij niet meer wettelijk beschermd. Jongeren verlaten dan vaak de zorg, terwijl ze eigenlijk bescherming nodig hebben. Doordat ze geen bescherming krijgen, kunnen deze licht verstandelijk beperkte jongeren slachtoffer worden van drugs, loverboys of andere vormen van prostitutie. ’s Heeren Loo pleitte daarom in het gesprek met Mona Keijzer voor wettelijke kaders zodat ook de 18+ jongeren beschermd worden. Mona Keijzer beloofde om de onderwerpen wettelijke kaders recht op onderwijs en de betere wet op bescherming aan te kaarten in de Tweede Kamer.