Jongeren willen eigen droomwijk bouwen

ERMELO – Jongeren vinden in Ermelo moeilijk betaalbare woonruimte. Bij woningcorporatie Uwoon is de wachttijd bijna zes jaar. Wie zich op zijn achttiende verjaardag inschrijft is op zijn vierentwintigste aan de beurt mits de woonwensen niet te kritisch zijn.

Woensdagavond presenteerde het CDA Ermelo de cijfers van de onlangs gehouden enquête over de behoefte van jongeren ten aanzien van de woningmarkt. Er zijn 159 enquêtes volledig ingevuld. ,,Opvallend is dat het merendeel door vrouwen is ingevuld,” vertelt Erik van der Weide, het jongste gemeenteraadslid en ervaringsdeskundige. Ermelo heeft te maken met een vergrijzing van bijna 35%. ,,De tendens is dat ouderen langer thuis blijven wonen en dat veroorzaakt extra druk op de woningmarkt.” De meeste jongeren vinden het dan ook moeilijk om in Ermelo een betaalbare woning te vinden. Corry Mosterd, woordvoerder van het CDA, zegt over het onderwerp jongerenhuisvesting: ,,De gemeente Ermelo is een gemeente met verhoudingsgewijs weinig jongeren. Het is van absoluut belang dat we jongeren en jonge gezinnen in onze gemeente weten te behouden. Anders komen bijvoorbeeld voorzieningen, maar ook het verenigingsleven en de lokale economie onder druk te staan.”

Beleid

Ook Tweede Kamerlid Erik Ronnen (CDA) was aanwezig en onderstreepte dat het voor jongeren moeilijk is een betaalbare woning te kopen of te huren. Volgens hem moet doorstroming worden gestimuleerd. Maar om wat voor woningen gaat het? 36% van de geënquêteerden heeft aangegeven een appartement te prefereren, 30% heeft voorkeur voor een middenwoning en 16% wil een hoekwoning. ,,Ook geeft 8% aan dat een recreatiewoning geschikt is, maar dat is in Ermelo niet toegestaan,” aldus Mosterd.

Collectief bouwen

Er staan vijfduizend Ermeloërs ingeschreven als woningzoekenden, de helft is jonger dan 35 jaar. En daar is geen passende oplossing voor, zo weet ook Iris Uittien, vestigingsmanager van Uwoon. Daarom besloot de Ermeloër Lourens van Dalfsen het CPO op te richten. CPO staat voor Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Hij heeft samen met een groep mensen die ook een nieuwbouwhuis willen bouwen een vereniging opgericht. ,,Ik woon nog thuis en kwam niet in aanmerking voor een woning op Groevenbeek Noord, net als heel veel anderen. Toen dacht ik dat moet ook anders kunnen om een betaalbare woning te bouwen. Daarnaast geeft het een grote sociale betrokkenheid door dit traject samen te bewandelen.” Er is nu een groep van tien mensen (waarvan zes starters) die dit gezamenlijke bouwplan willen realiseren. Ze zijn met de gemeente in gesprek om samen naar een goede locatie te zoeken. De vereniging treedt op als officiële opdrachtgever om een nieuwbouwproject te starten. De vereniging kiest gezamenlijke partners die helpen het project te realiseren, zoals de architect en de aannemer. Tijdens het traject wordt de vereniging begeleid door een zelfbouwadviseur die van begin tot eind helpt bij het realiseren van de ‘droomwijk’.