Ermelo en Harderwijk in regio meeste bijstandsgerechtigden

ERMELO – In Nederland kwamen er vorig jaar zo’n vierduizend bijstandsgerechtigden onder de 27 jaar bij. In Ermelo geniet 2.4 procent van de beroepsbevolking, dat zijn 310 personen, van een bijstandsuitkering. In de regio liggen alleen de cijfers in Harderwijk hoger.

Dat Ermelo de hoogste bijstandsgerechtigden heeft, komt niet echt als een verrassing. Dit heeft deels te maken met de grotere zorginstellingen die in deze gemeente zijn gevestigd en waarvan een groot gedeelte van de bewoners en cliënten naast een Wajong- een WWB-uitkering ontvangen. In Harderwijk ontvangt 3.2 % van de beroepsbevolking een bijstandsuitkering, dat zijn 760 personen. Zeewolde (2.0% = 240 personen) en Nunspeet (1.7% = 200 personen) volgen Ermelo op de voet. Nijkerk (1.4% = 300 personen) en Putten (1.5% = 200 personen) doen het weer wat beter. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft afgelopen maandag deze cijfers bekend gemaakt.

45-plusser

Naast het presenteren van de cijfers geeft het CBS ook aan dat wanneer men eenmaal in de bijstand zit, terugkeer naar werk erg lastig is. Een bijstandsuitkering (WWB) is bedoeld voor mensen die te weinig inkomen of vermogen hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Gehuwde of samenwonende stellen onder de AOW-leeftijd ontvangen samen 100 procent van het minimumloon. En alleenstaanden krijgen 70 procent van het minimumloon. In 2014 bleef het aantal nog nagenoeg gelijk aan 2013. De grootste groep instromers worden gevormd door de 45-plussers. Het waren er elfduizend, een aantal wat ongeveer vergelijkbaar was met de twee voorgaande jaren. In totaal ontvingen eind 2015 450.000 mensen een bijstandsuitkering, dat zijn er zestienduizend meer dan in 2014. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering laat overigens al sinds 2009 een stijging zien. In de groep 27 tot 45-jarigen is de behoefte aan bijstand weinig gegroeid, er kwamen nog geen tweeduizend bijstandsgerechtigden bij.

Wajong

Volgens het CBS hangt de toename van jonge bijstandsgerechtigden in 2015 samen met de instroom van jongeren die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Dit waren er naar schatting zo’n tweeduizend tot drieduizend. Tot 2015 konden deze mensen vaak nog een uitkering vanuit de Wajong krijgen. Echter sinds de invoering van de Participatiewet komt alleen nog een beperkte groep jongeren in aanmerking voor bijstand. Dat zijn jongeren die duurzaam en volledig arbeidsongeschikt zijn.