Coaching bij wonen, werken en eten

ERMELO – Er zijn van die momenten waarop je voor een verandering of keuze staat. Je denkt na over een passende studierichting, ander werk of gaat van groot naar klein verhuizen. Best spannend, zo'n nieuw begin. Zo begint de 51-jarige Ermelose Trinke van Dam haar website www.trinke.nl.

Trinke van Dam begeleidt mensen die een nieuwe start willen maken. Dat kan zijn met betrekking tot wonen, werken of zelfs eten. ,,Dat zijn belangrijke levensthema voor iedereen en voor velen in deze tijd erg actueel. Mensen denken nu meer na over hun woonsituatie, zitten zonder werk of komen nog zonder werk te zitten en er is een hernieuwde belangstelling voor thuis koken,’’ aldus Van Dam. Ze is ervaringsdeskundige, want ze is zelf al zo’n zestien keer van adres veranderd en is zeven jaar geleden begonnen met anders te gaan eten, én daar over te schrijven. ,,Je zou dus kunnen zeggen dat ik coach ben bij opnieuw beginnen. Ik ben zelf ook opnieuw begonnen in deze tijd. Dus wat voor mijn klanten geldt, geldt voor mijzelf dus ook. Begin dit jaar heb ik een nieuwe website en mijn dienstverlening meer gefocust rondom de thema's wonen, werken en eten en sinds kort aangevuld met een webwinkel waar ik met veel plezier en energie anderen inspireer met mogelijkheden voor een andere manier van eten.’’

Speuld

Van Dam woont nu bijna vijf jaar in Ermelo omdat haar partner en zij altijd nog een keer op de Veluwe wilden wonen. Zelf komt ze uit het Groningse Aduard en na een universitaire studie naar het midden van het land verhuisd. ,, We kwamen al veel in Ermelo, ook toen we er nog niet woonden, om te winkelen, de toenmalige sauna aan de Horsterweg te bezoeken, en te wandelen in de bossen. Na twee jaar vlakbij de Oostvaardersplassen gewoond te hebben, vonden we een nieuwe huurwoning en kwamen uit bij een appartement in de Stationsstraat in het centrum van Ermelo. Met de bedoeling vanuit daar een huis in het buitengebied van Ermelo te vinden. Dat lukte gelukkig al heel snel, omdat we echte buitenmensen zijn, en na een half jaar verhuisden we naar Speuld tussen bos en hei. Daar wonen we al weer vier jaar.’’ Van Dam is, zoals gezegd, met meerdere dingen gestart qua werk en ondernemen en neemt sinds kort deel aan een netwerk van coaches die mensen begeleid in het starten van een eigen bedrijf vanuit een uitkering. Haar klanten zijn in twee groepen te verdelen: particulieren en ondernemers.

Receptenboekjes

Van Dam: ,,Een voorbeeld van klanten die ik coach inzake wonen zijn bijvoorbeeld senioren die van groot naar klein verhuizen, die afscheid moeten nemen van een dierbare plek waar ze al geruime tijd hebben gewoond. Vanuit een villa naar appartement bijvoorbeeld. Dat is vaak een grote verandering.’’ Maar ook voor jongeren van rond de zestien jaar die voor een studiekeuze staan. Immers, een belangrijke mijlpaal in hun leven. ‘’En wat betreft werken, kun je denken aan werknemers die een switch willen of moeten maken in werk of hun werk anders willen invullen, misschien wel voor zichzelf willen beginnen, dus ook de startende ondernemer,, vult de coach aan. De derde groep gaat over eten. Van Dam: ,,Wat eten betreft ben ik meer de inspirator en coach ik niet zozeer in een ander voedingspatroon. Vandaar dat ik sinds eind maart ook receptenboekjes aanbied. Om mensen mee te inspireren smakelijk vegetarisch te eten en van thuis hun eigen restaurant te maken.’’ De boekjes zijn (in PDF) via haar website te bestellen.