Wil de echte Romein opstaan?

ERMELO/ REGIO - Van 29 april tot en met 7 mei 2017 is het weer de Nationale Romeinenweek. Aanstaande zaterdag gaat het van start met een boeiend Romeins Festival op de Ermelosche Heide, vlakbij het enige Romeinse marskamp van Nederland. Tijdens deze week staat de rijke geschiedenis van ons land in de Romeinse tijd centraal.

Hoe leuk is het als de geschiedenis uit de boeken levensecht wordt? Op 29 april zijn er tientallen re-enactors en figuranten op de hei bij de schaapskooi. Er zijn workshops en er is een informatiemarkt. Schrijf zoals de Romeinen deden in bijenwas en leer de beginselen van oud-latijn. Maak je eigen fibula of een krans van hedera. En niet alleen zaterdag komt deze geschiedenis tot leven, in museum Het Pakhuis is dit jaar een bijzondere, interactieve tentoonstelling over het legioen dat bijna 2000 jaar geleden een bezoek bracht aan Ermelo.

Culturen en identiteiten

Wie was er eigenlijk Romein? Kon je als inwoner van de Lage Landen ook (een beetje) Romeins zijn? Het antwoord is veelzijdig en complex, en geeft stof tot nadenken. Samen met Stichting Romeinse Limes Nederland en talloze organisaties en verenigingen in Nederland stelt RomeinenNU, promotiebureau voor Romeinse geschiedenis, dit boeiende thema centraal voor een grote variëteit aan activiteiten en evenementen. Als we de oude schoolboeken mogen geloven, was Nederland in de Romeinse tijd verdeeld in twee kampen: Germanen en Romeinen, barbaren en bezetters. In werkelijkheid lagen de zaken anders. Bataven, Cananefaten, Italianen en Spanjaarden leefden zij aan zij. En ze waren allemaal op de één of andere manier Romeins. De Romeinse staat heeft nooit geprobeerd om iedereen Romeins te maken. Men moest weliswaar trouw zweren aan de keizer en belasting betalen, maar het overnemen van Romeinse cultuur was niet verplicht. In het dagelijks leven bestonden er dus heel wat culturen en identiteiten naast elkaar.

Romeinse Risk 

In opdracht van RomeinenNU ontwierp Marga van den Heuvel een levensgrote landkaart van het Romeinse Rijk. ,,Deze week kwam hij van de drukker af, de buurtkinderen vlogen erop af en wilden meteen Risk spelen!” vertelt de kunstenaar enthousiast. Het Romeinse Risk is te zien en te bespelen op het Romeinse festival. Kunstschilder Martin van Ee neemt iedereen mee aan de hand van authentieke pigmenten, naar het ontstaan van een fresco. Menner Jannetje Ruiter komt met haar paarden en een nagebouwde Romeinse reiswagen en verzorgt ritjes over de hei. Vergroot tijdens het festival je kennis over de Romeinse tijd in Nederland tijdens de lezingencarrousel in de Schaapskooi. Vraagstukken over identiteit, het leger en Romeinse cultuur en gebruiken komen aan bod. Daarnaast is er natuurlijk ook de mogelijkheid om onder leiding van deskundige gidsen een bezoek te brengen aan het Romeins marskamp op de hei. Tijdens deze archeologische expeditie kom je de grafheuvels tegen die het Romeinse legioen ook moet hebben gezien toen ze dit gebied betraden.

Praktische informatie

Het Romeins Festival vindt plaats in het gebied rond de Schaapskooi. In verband met de verkeerscirculatie is het alleen mogelijk om het gebied met de auto via de Drieërweg te betreden. Er is een openbare parkeergelegenheid bij de Schaapskooi. Het advies is echter, indien mogelijk, om met de fiets te komen in verband met beperkte parkeerruimte.