'De situatie in Ermelo is niet uniek'

ERMELO - Twee winkels in het wandelgebied van Ermelo sluiten op korte termijn de deuren, een derde maakt deel uit van een grote landelijke keten die surseance van betaling heeft aangevraagd. De schrik zit er goed in bij Ermelose winkeliers. De vraag is: wie keert het tij voordat de ziel uit het dorp is verdwenen?

De peperdure herinrichting van de Stationsstraat heeft nauwelijks positieve invloed op de kassala van Ermelose winkeliers. Voor een aantrekkelijk centrum moet de gemeente het vooral zoeken in hanging baskets en kerstverlichting; althans daar moet het volgens een aantal ondernemers mee beginnen. Ook moet er hard gestreden worden tegen leegstand. Want niets is zo slecht voor een winkelier dan omringd te zijn door lege winkelpanden. Er ligt inmiddels een plan met toekomstvisie voor winkelcentrum De Enk, maar dat is slechts een klein onderdeel van het hele centrum. De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij meerdere partijen.

Klandizie

,,Voor wat betreft leegstand is de situatie in Ermelo niet uniek,” reageert wethouder Laurens Klappe. Neem het centrum van Valkenburg, nog toeristischer dan Ermelo, waar de komende weken acht winkels hun deuren sluiten. Noodgedwongen. Er is volgens bronnen niet voldoende klandizie om de bedrijven draaiende te houden. Gisteren gaf The Stone aan dat Ermelo niet bruisend genoeg is.Het Veluwse dorp is echter de afgelopen jaren qua evenementen en activiteiten boven omliggende plaatsen uitgestegen. Maar wie is nou verantwoordelijk voor wat? Op Sociale Media verschenen gisteren de gebruikelijke negatieve reacties. Maar er waren ook mensen die verantwoordelijkheid naar zich toe trokken. ‘We moeten het de lokale ondernemers gunnen en niet (zo snel) op internet kopen.’ Lokaal kopen is niet alleen belangrijk voor de winkeliers, ook sportverenigingen en clubs varen daar wel bij. Veel lokale winkeliers sponsoren namelijk activiteiten, scholen en evenementen. Dat doet de webwinkel niet. ‘Internet helpt zeker niet mee, maar is wel van deze tijd. Daar kan je als ondernemer tegenaan blijven schoppen of je gaat het zelf anders aanpakken’, reageert iemand anders. Zij wil graag naar de winkel en komt dan voor klantvriendelijkheid en service. Dan krijg je de gunfactor. Zij zegt letterlijk: ‘Daag de klant uit om bij jou te kopen in plaats van te mopperen. Zie het internet als iets wat jou scherp houdt.’ Winkeleigenaar Hammie van Heukelum beaamt dit. ,,Mensen komen naar het dorp voor gezelligheid en de service. Dat kan internet niet bieden. We hebben een ontzettend leuk dorp. We moeten er alleen een paar leuke, nieuwe zaken bij krijgen." 

Vastgoed

Ermelo staat algemeen bekend om de hoge huurprijzen voor winkels. Dit in vergelijking met bijvoorbeeld Putten. Ook betalen Ermelose ondernemers ca 60% meer OZB dan ondernemers in de omliggende gemeenten. ,,Wij kunnen als gemeente niet veel doen aan de huurprijzen. Dat ligt bij de pandeigenaren. Daarover zouden winkeliers in gesprek moeten gaan,” reageert Klappe. Overigens hebben een aantal ondernemers dat al met de verhuurders uitonderhandeld. De wethouder ziet hier geen grote rol voor het college. ,,Wel heeft het vorige college geprobeerd een deel van de Stationsstraat willen omvormen.” Het ging toen over Stationsstraat Oost waar toenmalig wethouder Jan van den Bosch winkels wilde verplaatsen naar het wandelgebied. ,,Dat hebben de winkeliers van tafel geschoven en daar is het bij gebleven,” aldus Klappe. Wat hem betreft wil hij graag luisteren naar het CentrumManagement Ermelo, een afvaardiging van de winkeliers. ,,Er liggen nu twee voorstellen voor nieuwbouw op Stationsstraat 72 (waar VeluweVis was gevestigd). Eén plan is met winkelruimte, de ander zonder. Ik ben heel benieuwd wat de visie van de winkeliers is.”

Collectiviteit

De collectiviteit onder winkeliers ontbreekt. Iedereen met een winkel in de Stationsstraat betaalt weliswaar reclamebelasting, de wensen van de winkeliers lopen ver uiteen. ,,We moeten eerst bedenken wat we willen met het CentrumManagement Ermelo,” zegt bestuurslid Ronnie Regeling. ,,Maar óók wat we financieel kunnen. Moet er een nieuwe CentrumManager komen en wat gaat hij/ zij dan doen?” Regeling, die vooral verantwoordelijk is voor de VVV, vraagt zich af wie de verbindende rol nog kan vervullen. ,,Eigenlijk zijn we op zoek naar het schaap met de vijf poten. Maar die willen we allemaal.” De VVV heeft samenwerking met het CentrumManagement Ermelo geïntensiveerd. Dit moet organisatorisch en financieel voordeel opleveren. ,,Maar dan moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen en goed met elkaar overleggen waar we heen willen,” aldus Regeling.